Waarom zijn wij muggen?

Theater, dans, musea, archeologie, winkelen, lekker eten, strand, het Spaarne, muziek, de duinen, de twee Bavo's, de Grote Markt, sport en vele heerlijke terrassen. Als je stad zoveel te bieden heeft, kan je de inwoners eigenlijk niet anders dan 'muggen' noemen, toch?Juist, die logica ontgaat zelfs ons Muggen op het eerste gezicht. Toch dragen we de naam met trots en verve. Maar waar staat deze in 's hemelsnaam voor?

Er doen verschillende verhalen de ronde over onze bijnaam. Deze zou te herleiden zijn tot de hoeveelheid muggen (de insecten, niet de inwoners. Dat zou te logisch zijn.) in de stad, een gevolg van de omliggende moerasgronden en de onder de stad doorlopende beek. Een op het oog plausibele verklaring. Anderen zeggen dat de naam te voeren is op de vermeende kleingeestigheid van de bevolking, die beticht werd van 'muggenziften'. U snapt dat deze hypothese direct verworpen kan worden. 

Weer anderen voeren de naam terug op een heks die Haarlemmers in muggen zou veranderen. Onder Haarlemse vrouwen bevinden zich geen heksen, in ieder geval niet met een dergelijke negatieve intentie, dus ook dit lijkt onwaarschijnlijk.

Ook wordt wel eens gerefereerd aan het uitrukken van de brandweer die reageerde op een rookwolk die in werkelijkheid een zwerm muggen bleek. Lijkt ons persoonlijk ver gezocht. Waarom zou je bijziendheid van één koppelen aan een hele bevolking? 

Tenslotte zijn er mensen die de naam koppelen aan een aanval van Haarlemmers op het Spaanse kamp tijdens het Beleg van Haarlem. Deze slaagde, waarna de betrokken Haarlemmers het vierden in het café. Hier zouden sceptische stadgenoten hen hebben gewezen op de geringe gevolgen van hun aanval, omdat de Spanjaarden zo sterk waren dat het 'niet meer was dan een mug die een reus steekt'. Zelf twijfelen we ook hier aan want, laten we eerlijk zijn, behoren we tot Spaans grondgebied?

Er zal wel nooit meer een eenduidige verklaring voor onze bijnaam gevonden worden. Daarvoor hebben we 'm te lang. Feit is wel dat hij gepast is. De mug is weliswaar niet altijd het meest geliefde dier dat van Noah's ark is gekomen, maar er zijn wel degelijk veel mooie eigenschappen die overeenkomen met de onze. Bedenk je maar eens: je zien muggen in eerste instantie niet meteen goed met het blote oog, maar op het moment dat je ze opmerkt, merk je ze goed op. Dat geldt voor de niet geziene mug en de evengoed jeukende muggenbult, maar ook voor het moois uit Haarlem. 

Vraag naar bijvoorbeeld vijf Haarlemse muzikanten of kunstenaars, en veel mensen kunnen ze niet noemen, maar zodra je je er in verdiept zal het je opvallen dat velen die er toe doen eigenlijk banden met Haarlem hebben. Dit is veelzeggend voor Haarlem en de inwoners. 

We zijn met meer dan je denkt. We zijn aanstekelijk. We zijn prikkelend. We zoemen en we zijn veel en overal aanwezig. Wij zijn muggen, en daar zijn we trots op!

Door 023hoursaday.nl

Haarlemse muggen maakt illustratie voor Burgemeester Jos Wienen