Lijsttrekkersdebat in onze muggenstad

Lijsttrekkersdebat in onze muggenstad

De inleiding door Jan Kuys was zo prikkelend dat je er jeuk van zou krijgen. Bestuurlijke problemen, wantrouwen, zwak, bang, geen daadkracht en durf, popte als grote muggenbulten op. We worden een slaapstad voor welgestelde. En u weet dat muggen toeslaan als er geslapen wordt. Hierbij een greep uit het debat bij de pletterij. 

Stelling 1: Haarlem is een openluchtmuseum, in slechte staat, zonder visie op de toekomst.

Floor Roduner - PVDA: de stad samen mooier en socialer maken, in de discussie hard op de inhoud en zacht op de relatie. Geen Jij bakken meer.

Frans Smit - OPHAARLEM:  er een slechte aansluiting is op de A9, Jonge mensen uit de stad worden verdreven en charmant gezegd ”Er is geen Fuck gebeurd”  + Sociale woningen moeten er komen.

Louise van Zetten - Hard Voor Haarlem: bestuurders hebben weinig kennis uit het verleden, stad mag niet verpest worden, groen moet blijven, verbinding naar buiten en binnen moet beter en er zijn grenzen aan groei.

Stelling 2: College en raad zijn niet in staat de stad te besturen, deskundigheid is ontslagen en wordt extern ingehuurd

Marijn Snoek - CDA: de stad groeit en is kwetsbaar, moet leefbaar blijven, wees kritisch op wat, waar, hoeveel en voor wie je gaat bouwen. Zorg voor bereikbaarheid in de wijk voor sport en school.

Moussa Aynan-Jouw Haarlem: woningnood aanpakken op een onorthodoxe manier. Bouw kleine eenheden voor jongeren in de Waarderpolder, zorg voor bereikbaarheid van Haarlem en een dienstbare overheid die er is voor de burger.

Frits Garretsen-SP: meer wijkagenten en 30-km zones, betaalbaar wonen, we gaan de strijd aan bij aanbestedingen tegen de flexwerkers, geen marktwerking in de zorg.

Stelling 3: Debat in raad wordt verziekt door politieke spelletjes. er is behoefte aan samenwerking ipv polarisatie 

Dilia Leitner - D66: Timmer het coalitieakkoord niet dicht zodat er ruimte blijft voor minderheden. We leven gelukkig in een democratie en dat betekent dat we compromissen moeten blijven sluiten 

Anne Sterenberg - VVD: meer politieke spelletjes die echt gespeeld worden, minder herhalingen van zetten, leer elkaar kennen, begrip naar elkaar, zoek de verbinding voor echte samenwerking. 

Frank Visser - Christen Unie: Consecutief en kritisch als het moet, minder populisme, zorg voor toegankelijkheid minderheden. 

Stelling 4: De Haarlemmer moet meer te zeggen krijgen, maar hoe?

Robbert Berkhout - GroenLinks: heeft na 4 jaar een beetje door hoe het werkt, bereikbaarheid scholen, de woningen betaalbaar en energie neutraal, bouw niet voor de Amsterdammers maar voor de jongeren in Haarlem, ga voor duurzaamheid, ga meer experimenteren.

Gert Jan Hulster - Actie Partij: meer mensen naar de stembus, de Haarlemmerbepaald, zet mensen in commissies die echt expert zijn, als mensen blijven stemmen op hetgeen opa en oma vroeger deed is dat ook goed, allen moet je dan niet gaan huilen als het verkeerd uitpakt.

Sander van den Raadt - Trots op Haarlem: Smaakmakers in de stad worden niet gekoesterd, ga op zoek naar andere woonvormen, werk met kleine simpele oplossingen die Haarlem leefbaar houden. 

Als Mug blijf ik het volgen. Ben jij er de volgende keer ook bij?

Check: Pletterij 28 feb. 

21-2-2018 15:38